Начало » Публикации » Обичайте се!


„Обичайте се! – в това е спасението!”

Психологът Надежда Пантелеева е родена бургазлийка. Тя е завършила руската гимназия „Васил Левски, след което ЮЗУ „Неофит Рилски” - Благоевград по специалността „Социална психология”. Преди постъпването си в ОУ „Васил Априлов” тя е била лектор по английски език в читалищата „Пробуда”, „Св.св. Кирил и Методий” и „Отец Паисий”. Зодията й е Близнаци.

- Госпожо Пантелеева, раздвоението Ви помага ли или пречи?

- Известно е, че раздвоението е характерно за моя зодиакален знак, което винаги ми е помагало. Единият близнак взема трезвите решения, а другият се поставя на мястото на първия. От противоречието се получават обективните решения в работата ми.

- В какви случаи помага?

- Най-вече в решаването на екстремни ситуации. „Ние” действаме бързо, точно и на място. В тези случаи ми помага аксцедентът Телец, от чиито характеристики съм усвоила точността, акуратността и отзивчивостта.

- Кои са фрапиращите случаи в практиката Ви?

- Междуличностните конфликти. Моята задача е да бъда балансьор между двете страни, както основната ми цел е да постигна разбирателство.

- Кои деца са застрашени от такива конфликти?

- Никой не е застрахован. Приоритет са децата със специални образователни потребности и тяхната социализация в нормална учебна среда, както и възпитаниците от дом „Александър Г. Коджакафалията”. С тях се работи по-трудно и по-упорито.

- Вероятно имате специални програми за консултации?

- Утвърдени са превантивни тренинг-програми и консултации с децата, родителите и учебни звена, както и с учители по различни проблематики от рода на опасността от СПИН, наркозависимост, сексуална просвета, личностни взаимоотношения и др.

- Доколкото ми е известно, във Вашето училище учат на 700 деца. Как успявате?

- В това е проблемът. Един педагогически съветник не е в състояние да обхване толкова много деца с техните родители и учители. Консултациите са индивидуални: деца-деца, деца-родители, деца-учители. Понякога се налага събеседване с цяла една паралелка, заедно с родителите, за решаване на проблема.

- Какво внушавате на присъстващите при такива консултации?

- Да се изграждат като прилежни личности и да имат винаги собствена самооценка на действията си и да спазват нравствените норми на обществото ни. Известно е, че поради тежката икономическа ситуация у нас, на родителите се налага да работят повече, отколкото трябва, и нямат време за децата си, което се оказва пречка за изграждане на добродетели у техните деца. Това води и до определена агресивност у някои  -липсата на внимание, на изразена обич.

- Какво ненавиждате в поведението на децата?

- Нямам такава нагласа, защото насреща си имам дете, на което трябва да помогна, да му покажа правилният път и да му посоча начините и средствата да се изгради като достойна личност, да се реализира успешно в живота. Професията ми не позволява ненавист.

- Към какво ги поощрявате?

- Към честност, толерантност към другите и да не се страхуват да показват чувствата и емоциите си.

- Хобито Ви?

- Астрологията и нумерологията.

- Любими места за посещение?

- Морската градина и плажа. Обожавам морето ни.

- Предпочитана гозба?

- Пълнени пиперки с кайма, приготвени по сливенски. Такива, каквито баба ми ги прави.

- Пожеланието Ви?

- Обичайте се! - в това е спасението!

Интервю на Кирил БЪЧВАРОВ, вестник "Бургас  Днес и утре", 27.10.2006 г.