Начало » Публикации » Децата и спортът


Децата и спортът – рецепта за успешни родители

Съществуват много пословици, поговорки и афоризми за спорта и здравословния начин на живот:  „Здрав дух – здраво тяло.“; „Който се занимава със спорт, то той със сила се запасява.“; „Закалявайте своето тяло с полза за делото.“; „В света няма по-добра рецепта – бъди неразделен със спорта.“.  Но всичко това е  теория. Да оцени тези мъдри думи, предавани през вековете, на практика ще може само този, който действително се е докоснал до магията на спорта и го е заобичал. Спортът – този по-голям батко на детската игра, е прекрасна възможност да увеличим двигателната култура на децата. Какъвто и спорт да изберем, ще имаме огромна полза – както за здравето, така и за ценностната система на децата. Защото – къде другаде по-силно бихме развили качества като дисциплина, търпение, коректност, толерантност, справедливост, уважение към партньора и противника и усещане за единство с дадена общност, ако не в един спортен клуб?

Спортът е училище. Училище, в което всяко дете отива с желание и любов. В историята на човешката цивилизация има непреходни неща. Изкуството и спортът са сред тях. Те – във всичките им разновидности, правят живота ни по-смислен, по-вълнуващ и интересен, богат на преживявания, пъстър и удовлетворяващ. Нека подарим на най-скъпите ни същества – децата ни – такъв живот.

Всеки един родител,  който иска да отгледа здраво и силно дете е необходимо да знае що е това физическо възпитание и да насочва детето  си да се развива не само умствено, но и физически. Желателно е от най- ранно детство, детето да осъзнае огромното значение на спорта в живота на човека. В семейството може да се въведат традиции: всяка сутрин да се прави гимнастика, вечер да се гледат спортни предавания ; да се разказват приказки свързани със спорт и спортни достижения на по- малките; да се беседва относно спорта и здравословния начин на живот с по- големите. През почивното време да се посещават:  басейн, спортни площадки; да се окуражават физическите дейности като: тичане, скачане, катерене по дърветата, пляскане във водата, можете и да запишете вашето дете на спорт към определен клуб или спортен комплекс.

Най-важното е на детето да му харесва спорта, който ще практикува!

Може много да искате да играете тенис със сина си, но ако той го прави с нежелание или е малък за това, много е вероятно да го откажете от този или който и да е друг спорт и дори да навредите на здравето му. Приемете мисълта, че ще запишете детето на даден вид спортна дейност, ще походи месец, два и може да се откаже. За да разбере дали нещо му харесва, то трябва да опита. Оставете го. Тук не става дума за каприз или недостатъчна воля, просто това вероятно не е неговият спорт, което не е окончателно. След година- две може да започне тренировките отново и вече с по-голям ентусиазъм или просто да смени вида спорт.

Важно  е също за коя възраст, кой спорт е подходящ. Наследствените фактори също играят голяма роля. Ако родителите са с наднормено тегло, много е вероятно и детето да има такава склонност. Затова навременната и правилно подбрана физическа активност ще бъде и вид превенция срещу някои от генетичните предразположения. Добра идея е да се консултирате с ортопед, педиатър или треньор. Посетете няколко тренировки преди да вземете решение. Обикновено треньорите в дадена област имат много точен поглед кой е подходящ да практикува дадения спорт. Вече има и професионални консултанти по физическа активност, които могат да изготвят персонална програма за адекватно натоварване, ако детето има някакви заболявания или наследствени аномалии.

Ако детето ви се колебае към какъв спорт да се насочи, а вие трябва да му помогнете, съобразете се с личността му. Наблюдавайте го и го насочете към такава физическа дейност, която ще отразява личният му темперамент и характер. Индивидуалните спортове развиват у детето търпение, способност да се концентрира,  да бъде инициативно и да разчита основно на себе си за постигане на целите си. Такива спортове са атлетика, бойни изкуства, гимнастика, тенис, езда и др.

Колективните спортове развиват способността да се работи за общия успех, но не по -малко толерират индивидуалността – в общата игра всеки има своето място и своята роля. Освен това тези спортове развиват мисленето, социализация, толерантност, колективизъм. Младият човек се учи да бъде част от екип, да се разбира със своите връстници, да носи отговорност за другите.Подходящи спортове тук са : футбол, баскетбол, волейбол и др.

Родителят също никога не трябва да забравя, че  не всяко дете е родено, за да бъде победител и не е и нужно. Ако това е негово призвание – чудесно, но нека не се превръща в болна амбиция и самоцел. Важно е то да чувства, че е част от един отбор или клуб, да се забавлява и движи. Това ще му създаде здравословни навици, ще го научи да губи и побеждава с достойнство, да бъде спортсмен, да уважава другите. Ходете с него на тренировки, на състезания , насърчавайте го и най-важното –  дайте му своя личен пример!